Designpolisen

January 20th, 2008

I brist på museibesök kan jag tipsa om sajten Design Police. Egentligen tycker jag att det är oviktigt, mediegymasie-larvigt och tramsigt att anmärka till höger och vänster på taskig grafisk design. Det känns såå 2003, eller när det nu var Designår, vilket vi nu lyckligtvis har förträngt. Men idén med små stickers man kan klippa ut och sätta upp på stan är lite kul. Jag har nämligen tänkt tanken flera gånger då jag besökt museer. Det som triggade mig till någon form av civil olydnad var Malmö museers tragiska rum med uppstoppade djur för några år sedan. (OBS! ingenting hände!)

Det beror förstås på vem man anklagar för dålig design och vilka resurser denne har. Självklart ser vi genom fingrarna på kvarterspizzerians felstavningar och hobbyföreningarnas fula flyers. Men felstavade mäklarannonser kan få det att vända sig i magen, liksom slapphänthet på statliga museer vars uppgift det är att design-a (ja, just det, designa, i vid bemärkelse) utställningar. Vi kanske borde hitta på designpolisstickers anpassade till museer. Några passar förstås redan, typ ”Anlita en professionell fotograf/skribent/illustratör/formgivare för i h-e”. Men eftersom problematiken ofta ligger djupare än så har jag några kompletterande förslag:

”En utställning är inte en bok”, ”Underskatta inte besökaren”, ”Målgruppsanalys hade inte skadat”, ”Föråldrad syn på utställningen som medium”, ”Undermåligt researcharbete”, ”Dålig projektledning”, ”Tafflig ljussättning”, ”Vilseledande upplägg”, ”Borde gjorts om för länge sedan”, ”Färdig för Antikrundan”, ”Inte färdigtänkt” etc etc.

Leave a Reply