Mer skåpmat: liquid architecture

December 21st, 2007

Det finns de som säger att det kommer en 1990-talsrevival snart (nu?). Vad gammal man känner sig! Här kommer nåt jag skrev i somras på temat.
Ibland förundras man över sin egen kvickhet i tidigare inlägg. Jag kommer ihåg att jag skrev att ”liquid architecture” känns ungefär lika hett som drum’n’bass för ett tag sedan. Eller lika kul som YBA – Young British Artists. På sommarreorna gick det att hitta ett och annat. Vad sägs om The Rise and Fall of Young British Art? Eller superdaterade muggar med 90-talsmönster av Karim Rashid? Jag känner mig i själva verket väldigt träffad av allt det här. Att man har hunnit bli så gammal att man hunnit se trender komma och gå, ja man har till och med hakat på och släppt taget några gånger om grejer som har visat sig börja suga. Jag förnekar gärna att jag har gillat saker som inte är Bestående och Universella (till exempel svarta kläder), men visst har det smugit sig in en del skit i skiv- och boksamlingen genom åren. Jag påmindes om allt detta när jag läste Fredrik Nilssons avhandling Konstruerandet av verkligheter. Gilles Deleuze, tänkande och arkitektur. Det var inget fel på den, eller inte som jag tänker gå in på här i alla fall. Bara det att det känns så länge sedan man kunde börja en argumentation med ”vi sköljs över av enorma mängder information varje sekund i det nya informationssamhället” (så har Fredrik Nilsson inte skrivit, obs), eller, ”flöden av information blir viktigare än fast infrastruktur”. Deleuze och Guttaris Mille Plateaux blev IT-bubblans favoritverk, för det är öppet för så många tolkningar, speciellt sådant som har med nätverk och flyktighet att göra. I den del som översatts och publicerats i KAIROS-seriens ”Nomadologin” 1998 refereras det till och med till Sturmarks kvalificerade dravel om den nya ekonomins nya renässansmänniska i förordet, skrivet av en uppburen konstteoretiker. Mycket vatten har flutit sedan dess…

Vad jag till slut ville komma till var att termen Liquid Architecture enligt nederländska U N Architects faktiskt missuppfattats en aning. Istället för att handla om att hantera flöden av information och funktioner har det blivit exempel på hur kul man kan ha med 3D-program när man kommit bort från fyrkantiga klossar-stadiet.

Leave a Reply