De som var med

April 29th, 2007

Det har varit lite dåligt med skriverierna här eftersom jag börjat ”jobba”, eller det limbotillstånd mellan jobb och studier som är forskarstudier, på halvtid. Och det är lite mycket nu. Uppmuntrande ord på välkomstdagen för nya doktorander (som nästan ingen gick på för att de hade viktigare saker för sig, det hade nog jag också egentligen) som sade att kvinnliga doktorander på humfak är de som är mest sjukskrivna och att det hör till att gå in i väggen och sånt. Och att man redan nu ska förbereda sig för en tuff arbetsmarknad när och om man blir klar. Men eftersom det var så få närvarande så fick vi som var där många gratismackor så det gick att jobba in lunchen…
Jag bara kom att tänka på en sak. Just nu läser jag en supermysig bok om Svensk Fluxus av Bengt af Klintberg. Den är så himla mysigt och trevlig. Och i vintras läste jag Anders Wahlgrens Pistolteatern 1964-1967, ett bokreafynd. Också trivsamt. Men någonting har böckerna gemensamt, förutom att de handlar om relaterade kulturyttringar, samma tidsperiod och är utgivna på samma förlag. Nämligen att de är skrivna delvis i memoarform av sköna killar som var så himla orädda och mysiga att de Var Med Där Det Hände, för de var liksom så hyvens att de slog sig i slang med de coola grabbarna och vips var de kompisar allihop och vips blev de delaktiga i tidens viktigaste kulturhändelser. Nu låter det här bittert, och det är det delvis, från en som har haft jättesvårt att snacka med främligar, i synnerhet sådana som verklar hålla på med någonting ballt. Det är jättefint att de här männen delar med sig av sina erfarenheter och det är trevliga, välskrivna böcker (shit vad många gånger jag använt ”trevlig” i den här postningen), MEN så slog det mig: måste man ha varit med på den tiden för att få skriva om 60-70-talet? Det är alltid OK att Ulf Linde och Pontus Hultén skriver om sina konsterfarenheter, men hur är det när denna tid blir föremål för historiskt studieobjekt? Högst aktuell fundering med tanke på blivande avhandlingsämne. Eventuellt.

Leave a Reply