Musei-bloggosfären

April 1st, 2007

Ideum, ett vad jag förstår kommersiellt företag som ägnar sig åt utveckling av utställningar, pedagogik och utredningar på uppdrag av den amerikanska museisektorn, har gjort en enkät om museibloggar (museum blogs). Det betyder alltså museianställda som bloggar, museiinstitutioner som har bloggar och bloggar som handlar om museirelaterade frågor. Till de senare hör Kuriosakabinettet. Eftersom jag gillar att fylla i enkäter och gärna ville hjälpa till fyllde jag i den. Och blev citerad (inte vetenskapligt citerad, alltså) under ”Successes and Challenges” för den som orkar läsa. Undersökningen resulterade i en artikel som kommer att presenteras på konferensen Museums and the Web i San Francisco april.
Antalet museibloggar world wide har ökat lavinartat det senaste året, men är fortfarande en förhållandevis liten del av bloggosfären. Det är lite konstigt eftersom exempelvis flera av journalist- och mediebloggarna här i Sverige ses som allmänintressanta trots att de mest närsynt betraktar mediesfären. Museisfären ses förstås inte som allmänintressant vilket antagligen är både museernas och mediernas fel.
Jag skulle förstås kunna utöka mitt rapporterande – som varit lite skralt den senaste tiden – med off-topic-kåserier av den typ man hemfaller åt när man är hemma med en bebis. Rafflande ämnen som varför shoppa barnkläder på KappAhl med rabattkupong känns som att köa på arbetsförmedlingen, liksom allmänt gnäll över samhällets syn på småbarnstiden som ett undantagstillståd. I jämställdhetens namn är jag mycket snart tillbaka i den vanliga världen, åtminstone på halvtid. Då kanske det blir fler museibesök att oja sig över!

4 Responses to “Musei-bloggosfären”

 1. Elin Says:

  Fortsätt blogga Karolina! Sedan jag upptäckte kuriosakabinettet känns det som om det finns en smula hopp för museisverige och en stackars övervintrad museistudent som jag.

 2. Karolina Says:

  Tack för de uppmuntrande orden! Tyvärr vet jag inte om man kan påstå att Kuriosakabinettet är en del av museisverige…

 3. Elin Says:

  Nej, det hoppas jag att jag inte påstår heller! Snarare att det ger mig en kick att läsa dina reflektioner kring museisverige.

 4. Karolina Says:

  Nej, det var nog jag som påstod. Jag bara hemföll åt min vanliga klagan över ett ”museisverige” som i sina sämsta stunder är en klubb för inbördes beundran.

Leave a Reply