Konst för frusna själar

March 3rd, 2007

Jag är glad att jag tog mig till Magasin 3 igår, det var väldigt uppiggande. Det känns verkligen som en oas i den fula slaskvintern. Och omgivningarna i Frihamnen må vara helt rätt industri-skitiga för en hipp konsthall, men den tunga trafiken på regnvåta vägbanor som grävs upp och byggs om precis där man ska gå (missade precis en buss) ökar inte charmen på ditvägen. Men väl framme var det lön för mödan! Visst har jag besökt Magasin 3 ett antal gånger de senaste åren, men då har man alltid känt sig ensam i lokalerna, som solitärt konstpretto. Men igår var det ett jäkla drag! Det var nästan på gränsen till trångt! Unga, gamla, dagis, rullstolsburna, bebisar. Alla tog för sig, tog in rummet, om man får vara så klyschig! Det klättrades på Pipillottis oversize-möbler, gjordes skuggor i projektioner, krälades i trappan för att få syn på den minimala film som visades i en springa i golvet. I den stora salen fick man ta av sig skorna och ligga på puffar som liknade uthälld karamell. Det är vad jag kallar interaktion. Det är totalkonst. Pipillotti-utställningen var mysig, medhårs, mild och meditativ.
Motvikten är Chapmans och Currin i rummet intill, kolsvarta. Chapamans rätt outhärdliga i sin utstuderade wanna-be-artists-strategi, men på något sätt berör samtalet med Goya.
Hela stället andades tolerant stämning med lånebarnvagnar och gott fika. Det lilla referensbiblioteket är en favorit! Alla som är intresserade av samtidskonst vet att aktuella publikationer varken är billiga eller lätta att få tag i. Det är mycket generöst av Magasin 3 att upplåta ett rum med detta bokgodis. Med en mindre otålig bebis hade jag kunnat stanna riktigt länge. Och det här skriver jag inte bara för att mitt ego växte av att min gamla C-uppsats låg framme!
Folkligt, festligt, fulsatt och konst = sant.

Leave a Reply