Gråtrist vårvinter

March 1st, 2007

Egentligen är museiklimatet skittråkigt just nu. Kuriosakabinettets livsluft är ilska och indignation, det ska inte förnekas. Just därför har det varit så förbannat svårt att få inspiration till bloggande på sistone. För museisverige är så vattentätt skitpräktigt att det knappt går att andas. Jag skyller en del på moderaternas kulturminister. Hon verkar ju så god och rar och ursäktar sig hela tiden för att ingenting har hänt därför att hon ju måste ”sätta sig in i” frågor, ”reda ut” och ta saker ”i tur och ordning”. Ett fegt sätt att gömma sig bakom tjänstemän och utredningar är att tillsätta en ”nationell museikoordinator” som bl.a. ska öka samarbete mellan museiinstitutioner på en rad olika områden. Ska vänta med omdömen tills det finns någonting att bedöma. Det är alldeles utmärkt att få museerna att samarbeta mer, varje institution ska väl inte uppfinna hjulet varje gång man står inför exempelvis lagrings- och digitaliseringsproblematik. Men hoppas innerligt att visionerna inte glöms bort! Hur ska museer bli angelägna (igen)? Hur ska museernas position i kunskapssamhället stärkas (eller befästas)?
En rundringning (Fin substantivering egentligen. Kan man säga så? Tidningarna gör det. ) som DN gjort bekräftar det alla redan visste: de museer som fråntagits fritt inträde har fått minskat antal besökare. Arkitekturmuseet med hela 83%. Men det kan ha andra orsaker. Museet har utmärkt sig genom att använda anslag till att göra sig av med personal istället för konstruktiv, framåtblickande verksamhet.
Smeds, Persson och Lundahl får sista ordet i designmuseums-debatten i SvD. De avslutar med en mycket viktig fråga som jag tänker citera här: ”Det är emellertid anmärkningsvärt hur tyst det är på själva musei­fronten i dessa viktiga frågor. Har museisverige ingen åsikt?!”
– Nä, tydligen inte. Det är ett stort problem. Museerna håller på att tråka ihjäl sig själva och alla andra i sin självgoda präktighet. Tack för mig. Idag ska jag – om jag orkar ge mig ut i det förjävliga vädret – bege mig till ett privatfinansierat konstgalleri och njuta av Pipillotti Rist.

One Response to “Gråtrist vårvinter”

  1. Karolina Says:

    Om någon missade Ekots lördagsintervju med kulturministern så finns den som podcast på sr.se. Det var en tuff utfrågning som fick ministern att inte framså i så god dager.

Leave a Reply