Asplunds bibliotek

January 13th, 2007


Jag besöker inte särskilt många utställningar numera, men igår var jag på en bortglömd typ av utställning, eller ska man kalla det medborgarinformation? I alla fall så ställs alla 1100 inkomna förslag till ett förnyat stadsbibliotek i Stockholm just nu ut i en lokal på Klarabergsviadukten. Det var så sjukt många bidrag att man blev alldeles snurrig. Efter några ögonblick slutade i varje fall jag att försöka bedöma hur förslagen löste uppgiften och började titta på presentationssätt istället. Det var nog så intressant. Det gick att urskilja några röda trådar, grupperingar eller allmänna drag, naturligtvis tar jag bara fasta på det taskiga på den här bloggen, i vanlig ordning. Testar att bildblogga för en gångs skull, se det som ett experiment. Jag är en usel och motvillig fotograf, så jag tar inget ansvar för bildkvalitet. Hoppas ingen stämmer mig för intrång i någon jäkla upphovsrätt…

Iakttagelse nummer ett: arkitekter är inte grafiska formgivare. Somliga borde inte fuska i denna konst, utan ta hjälp från proffs. Se exempel nedan.

Iakttagelse nummer två: arkitekter är inte copywriters. Varför måste förslagen ha namn? Det ena mer patetiskt än det andra. Några axplock följer nedan. Avses Majakowskijs A Cloud in Trousers? I så fall är trousers en stiligare översättning än pants. Men så är förslaget lika trist som presentationen.

Det är tydligen coolt att visa funktioner med färger. Detta är inget diss, jag gillar verkligen sånt. Nedan följer två exempel ur mängden med olika appoaches till att avbilda funktioner och rörelse i byggnaden:


Det var roligt att kolla in olika skolor eller generationer. Det märktes att en del var gamla gubbar. Teknokratiska ritningar, en del för hand. En del såg amerikanskt ut (har inget belägg för att detta är en amerikansk style, det bara känns så) med softade bildcollage. Dyrt och tekniskt väl genomfört men tacky. Se nedan.

Sedan fanns det några få exempel på 90-talstrenden liquid architecture, som känns ungefär lika het som drum’n’bass. Det mesta kändes dock ganska präktigt och tråkigt, men som sagt, svårt att bilda sig en ordentlig uppfattning med så många förslag. Ska bli spännande att se vilka som går vidare till finalen. Det var ett rätt schysst utställningsrum. Vidsträckt och lite industri-skitigt. Det var också kul att lyssna på andra besökare. Jag hörde många lärda och engagerade samtal bland de pensionärer, arkitetstuderande och barnlediga som flanerade omkring.

One Response to “Asplunds bibliotek”

  1. Karolina Says:

    Nu har juryn tagit fram 6 finalister.

Leave a Reply