Museibloggar

December 5th, 2006

Jag har ju skrivit tidigare om museibloggar. För snart ett år sedan var de inte så talrika, och inte särskilt skojiga, enligt min ovetenskapliga undersökning. Men nu börjar det hända grejer, eller så har jag bara lyckats hitta rätt. Hanging Together har hängt med på min blogroll ett tag, när jag kollade in den häromdan fanns det en massa intressanta postningar som ledde vidare till den utmärkta Museumblogs.org, egentligen den enda och bästa bloggsamlingen för anglosaxiska museirelaterade bloggar. En annan jag gillar skarpt är Musematic. Detta bekräftar också vad jag länge misstänkt, nämligen att den intressanta museikritiken och diskussionen kommer från informationsfråge-håll. Musematic drivs av den ideella organisationen Museum Computer Network: informationsspecialister från hundratals institutioner, främst i Storbritannien OCH American Association of Museums Media- och teknologi-komitté (ful direktöversättning).
Min hypotes är att yrkeskategorier och forskare som arbetar med informationsfrågor och digitalisering i vid bemärkelse också konfronteras med grundläggande aktuella museifrågor som tillgänglighet i alla dess former. Ett exempel på det är Hangingtogether-postningen om MCN:s konferens om museers informationsfrågor. Här verkar man ha avhandlat vikten av att göra så mycket ”content” som möjligt online. Och det dåliga med Windows-baserade applikationer i museimiljön. Och det är därför dessa diskussioner blir intressanta, eftersom de vidrör museiistitutionens innersta väsen: tillgänlighet och representation. Fast det är väl många som inte skulle hålla med mig om den saken.
Japp, det här blev fullt att länkar och dåliga anglicismer, men det är bara att ta för sig av allt museigodis som finns på nätet. Jag har bara börjat plöja länkar…

Leave a Reply