Ute i landet

November 17th, 2006

Kuriosakabinettet omnämns på UEforums blogg. Jag verkar framstå som arg, kritisk och Stockholmscentrerad. Det är väl ganska nära sanningen. Birgitta Fridsdotter frågar sig med rätta var bevakning av utställningar på museer ute i landet finns, och bidrar med en fyllig lista. Ja, inte kommer Kuriosakabinettet att ha möjlighet att bidra till denna bevakning den närmaste tiden, även om det hade varit roligt att kuska land och rike runt och recensera utställningar, dock inte på alldeles egen bekostnad. Jag är till exempel uppriktigt ledsen över att ännu inte haft möjlighet att besöka länsmuseet i Varberg eftersom jag är en stor fan av både Bockstensmannen och Roj Friberg. Som bloggare har man inget uppdrag, man skriver på sin fritid. Det är väldigt stor skillnad på detta och att exempelvis ha ett nationellt uppdrag, som centralmuseer och myndigheter, dagstidningar och public service-medier med rikstäckning. Det är dessa som ska bevaka utställningar, både i Stockholm och annorstädes, om dessa kan bedömas ha riksintresse.
Några som har ett rikstäckande uppdrag är Riksutställningar, och det verkar som att de har skärpt omvärldsbevakningen ytterligare, pga stundande flytt? I senaste numret av tidningen, hopknåpad av Gringosarna (det vällustigt kulturtantiga och politiskt korrekta i detta ska jag försöka hålla tyst om), låter man tre tonåringar agera testpanel och recensera myndighetens egna produktioner. Testpanelen tycker helt rätt och alla utställningar de får se är ”coola”, ”intressanta” och ”lärorika”. Jag är fullständigt övertygad om att dessa utställningar är alldeles underbara, i synnerhet Nattpäron är man alldeles väldigt nyfiken på, men vi är inte i närheten av en oberoende granskning i det här fallet. Och eftersom riksmedier inte tar ansvar, vem ska då göra det?

Leave a Reply