Det här med fri entré

October 12th, 2006

Kuriosakabinettet hänger inte riktigt med i de kulturpolitiska (eller bristen på…) svängarna. Men någonting måste snabbt sägas om fri entré-reformen och det oerhört snabba borttagandet av denna. Jag erkänner att jag var tveksam till fri entré i början. Inte för att jag inte tycker att våra museers samlingar och utställningar ska vara öppna och tillgängliga för alla skattebetalare (som faktiskt ÄGER hela skite…) hela tiden så mycket som möjligt. Nej, jag var mest tveksam för att jag tyckte (och kanske tycker jag fortfarande så…) att en sådan reform borde ha följts av väldigt mycket större satsningar på att göra museerna just tillgängliga. Inte ur en strikt fler-toaletter-och-guider-synvinkel, utan att man verkligen skulle våga ta ett helhetsgrepp över museernas totala kommunikation utåt. Gamla dammiga utställningar anno 70-tal blir inte bättre av att man satsar lite mer på det här med pedagogik. Samlingarna blir inte mer tillgängliga för att alla och envar har tillträde till utställningssalarna, samtidigt som ingen på museet har tid att ta sig an och verkligen visa museet-bakom-kulisserna för nyfikna forskare, journalister, skolbarn, pensionärer mfl. (det här varierar naturligtvis från museum till museum) Och när någon sniken museifotograf tar ut fantasisummor för att en fattig humaniorastudent ska kunna publicera ett foto av ett museiföremål i en uppsats. Så.. gärna fri entré men först en rejäl uppryckning och medel och uppdrag från staten att göra så.

MEN, jag är såklart som alla andra överväldigad av den succé som fri entréreformen faktiskt verkar ha blivit. Och när den nu är genomförd, med alla nya toaletter, rullstolsramper och museivärdar så känns det ohyggligt onödigt att riva upp alltihop. Det var en bra början, kanske skulle de reformer man vill se komma successivt. Håller med Isobel. Varför betala en gång till, och varför inte skjuta till de där extra kronorna som ändå är en så liten del av de totala anslagen. Misstanken och farhågan med den nya regeringen är dock att de blir fler nedskärningar. Jag vill inte vara pessimist, men det finns illavarslande teckan. Däremot tänker jag inte kritisera den nyutnämnda kulturministern med ett ord. Hon fixar den saken så bra på alldeles egen hand.

2 Responses to “Det här med fri entré”

  1. Claes Says:

    Jag tror jag har kommit på vad det handlar om. Pengar? Nej det är peanuts i sammanhanget. Det handlar snarare om att uppfostra folk, att man inte ska tro att något är gratis här i livet… Ett annat exempel på detta är friåret som man tar bort, trots att det tydligen var ett nollsummespel i stort sett..

    Kan inte de som röstade på “allejangsen” betala frivilligt inträde?

  2. Karolina Says:

    Det var en rolig insändare i dn häromdan (tyvärr inte på nätet), där en lärd man hade tagit fram en vädjan från Nationalmuseichefen ngn gång vid förra sekelskiftet (?). Museet hade problem med för mycket pöbel i sina salar och man vädjade nu om att få ta ett symboliskt inträde så att besöksiffrorna skulle bli mer hanterbara och framför allt: rätt sorts besökare!
    Är det månne samma dolda önskan, från politiker och inte museer den här gången, med färre och ”snyggare” museibesökare?

Leave a Reply