Kuriosakabinettet har fått en ny kategori. Nämligen politik. Jag tänkte kalla den “kulturpolitik” först, men insåg att jag då decimerar kulturen till en undantagsplats inom politiken. Kultur ÄR politik och lika viktigt som vård, skola, omsorg och allt det där. Nu är det ju snart val, och alla bloggar hej vilt om Reinfeldt och Persson. Det säger väl mer om “bloggosfären” som enligt KK är alldeles för reaktiv (reagerar på och kommenterar vad etablerade medier redan skrivit) och för lite produktiv (väcker frågor och startar diskussioner). KK är också reaktiv eftersom det är roligt att hänvisa till länkar från tex de stora dagstidningarna. KK är partipolitiskt obunden, eller ska i alla fall försöka slå vilt åt både höger och vänster.

Nu var det ju faktiskt snacket om kulturpolitik på dn.se som föranledde KK att ge sig in i debatten. Eftersom museer verkar vara en icke-fråga för såväl dn:s utfrågade kulturarbetare som “allmänheten”. Någon nämner att fri entré är viktigt. Jaha? Vad f-n ska vi med fri entré till om det inte finns något att visa? Varför ses inte museer som en del i kunskapssamhället, tillsammans med utbildning (förskola, grundskola, gymnasium, vuxenutbildning, universitet, högskola, folkbildning, livslångt lärande….) och bibliotek? Museer är mer än “bara” kultur i bemärkelsen bildkonst, dans, teater. KK återkommer i politiken när det känns som att det finns anledning att reagera.

Leave a Reply