Nittve vill fylla alla hål

April 18th, 2006

Lars Nittves debattartikel har väl redan analyserats sönder och samman i bloggvärlden vid det här laget. Men man kan ju inte låta bli att tycka lite. För det första kan man börja fundera över vad ett museums samlingar symboliserar. Är de ett dokument av en tid så man samlade in vissa objekt för att man tyckte de var värdefulla just då, eller är ett statligt finansierat museums samling lite som en frimärkssamling, man strävar hela tiden efter att fylla hål och göra den så komplett som möjligt. Jag, och många andra, misstänker jag, är lite oroade över att Moderna är ett museum som mer än gärna ser sig som ett museum över modernismen, och som mer än gärna fyller hålen i 1900-talssamlingen på bekostnad av samtidskonsten – alltså de inköp som kommer att ses som värdefulla, intressanta eller fasansfulla om 50-100 år. Jag är visserligen feminist, eller nåt sånt, men jag har svårt att se detta sena uppvaknande som särskilt angeläget. Om MM ska vara ett museum som verkar i samtiden gäller det att ha järnkoll på samtidskonsten – och i dessa inköp gärna lägga in ett genusperspektiv – inte skapa en komplett modernistkatalog, även om den råkar vara politiskt korrekt. Historierevisionism? Och är det bara jag som tycker att argumentet ”skynda på, för nu är det billigt” känns omåttligt trist?

One Response to “Nittve vill fylla alla hål”

  1. Malin Says:

    Ursäkta att jag skirver en kommentar som inte har med postningen att göra och att jag dessutom länkar vidare i kommentaren. Men: jag läste nyss Eva Bäckstedts monumentala sågning av Historiskas maya-utställning och ville bara göra dig uppmärksam på den samt tala om att jag verkligen ser fram emot en kommentar:

    http://www.svd.se/dynamiskt/rec_konst/did_12582802.asp

    Hälsningar från lånedisken

Leave a Reply