Jag vet att jag sitter som en illvillig liten tant framför datorn och söker efter vettiga röster som bekräftar att Acess-satsningen suger lika hårt som plus-jobben. Jag hittade en – nästan. Arkeologerna har det inte heller så lätt. Men är 90 sökande per Acess-tjänst på Historiska museet en röst för eller mot arbetsmarknadspolitiska lösningar på den massiva akademiker (läs humanist-krisen) i Sverige? Jag börjar tvivla på mitt bergsäkra bort-med-praktik-tjafset-ge-oss-riktiga-jobb-snack. För om så många som 1900 personer är beredda att ta ett lågt betalt, tidsbegränsat plusjobb på Sveriges minst progressiva museum så borde Paggan och hela hans anhang utropa undantagstillstånd. Kom ihåg att mannen är kultur OCH utbildningsminister. Hilfe! Vi behöver inte fler Access-tjänster – regeringen kan utan problem dubbla försvarsmakten i omfång och starta landets största myndighet för kulturförmedling -produktion, -journalistik, arkeologi, konstvetenskp och antikens-kultur-och-samhällsliv för att nämna några attraktiva kompetenser som skulle kunna få samsas här. Och kom inte och påstå att myndighetsbildning inte har någonting med arbetsmarknadspolitik att göra. Inte när det gäller humanister i alla fall. Gotland i färskt minne.

2 Responses to “Access och humanisternas arbetsmarknad”

  1. Malin Says:

    Det är ju inte så konstigt att det ser ut som det gör när universitet och högskolor formligen spottar ur sig arkeologer, bibliotekarier och museologer! De skapar distansutbildningar och nya lärosäten skapar nya utbildningar med hemsnickrade profiler totalt utan att ta hänsyn till om det finns avsättning för dessa kadrar av utgrävare och katalogisatörer på arbetsmarknaden eller inte. Och varför? Jo. A) detta är billiga utbildningar men skolorna får ändå betalt för de som examineras B)utbildningarna (särskilt påbyggnadsutbildningarna) håller hopplösa humnaister på behörigt avstånd från arbetslöshetsstatistiken i två år till och C) dessa utbildningar innebär arbetstillfällen för forskare som det inte gick dom de tänkte för. Man kan alltid börja undervisa blivande bibliotekarier eller museologer när det sket sig på den egna institutionen… Näe, fan, vi blev grundlurade!

    Visst är jag bibliotekarie, men jag är också en cynisk jävel!

  2. Karolina Says:

    Håller med. Problemet med mass-utbildningen av humanister borde någon ta på allvar (till exempel han somn är BÅDE kultur- och utbildningsminister). Egentligen är utbildning inom arkeologi, konstvetenskap, museologi att betrakta som oerhört smala spets-utbildningar. Konstnärliga utbildningar med statligt stöd är tex. väldigt hårt reglerade. Så borde det också vara med humanistiska utbildningar. Vet inte hur det är för bibliotekarier, men antar att det inte är så roligt alla gånger. Eftersom det handlar om offentliga arbetsgivare i de flesta fall borde det dessutom vara förhållandevis enkelt att ha koll på ungefär hur många som behöver anställas framöver. Men icke!

Leave a Reply