På tal om museet som mötesplats så tycker jag faktiskt att det var en jäkla rulle på Moderna i lördags. Dels alla många helgbesökare som fikar och hänger och är i barnhörnan, dels konstochnyamedier-festivalen/seminariet VERGE, dels ngn annan modehappening som drog en massa folk till ett litet rum. Ett tag var det en veritabel mingel-stämning. Jag var på halva VERGE och lyssnade till bl.a. Bruce Sterling. Eftersom jag inte är Slashdottare visste jag knappt vem det var, men han var tydligen ett riktigt affischnamn för det här med data. Tyvärr gick det alldeles för lätt att bli irriterad på den mannen. Medelålders män (och kvinnor) som lider av en viss framgång i livet tycks nå en punkt då det mesta de säger är självklarheter och gamla nyheter, men de lever själva i villfarelsen att det de säger är nytt och hett. Den som fortfarande svänger sig med uttryck som “nya medier” och “den nya ekonomin” är dömda att vara …medelålders. Sterling snackade en massa om web 2.0. Som jag inte vet vad det är och inte kan förklara, så jag är väl en sån där naiv lättlurad typ egentligen som låtsas att jag har mer koll än jag har. I alla fall så tog Stering fram Flickr som ett väldigt framstående exempel på vad den nya webben innnebär. Typ “vi är alla medskapare”. Inte kunder, användare eller nåt annat lågt. Inte så att han hyllade Flickr, han var rätt skeptisk till all den dynga som lagras på nätet. Men vad han lyckades med var att helt sabba den redan dödsdömda avslutande paneldiskussionen genom att tala om Flickr i vartenda inlägg. Och Verge som skulle handla om KONST. Arrat av Kungliga konsthögskolan. Visst, gränsöverskridande, högt lågt, bla bla. Men undrar vad de tyckte när de inbjudna konstnärerna knappt fick en syl i vädret för allt snack om Flickr. Det hela påminde om produktplacering, som om Sterling satt i en TV-soffa och fick betalt av ett multinationellt företag för att nämna deras produkt i varannan mening. Så det betående intrycket var att Bruce sterlig antagligen får betalt av Flickr/Yahoo (uttalas jäää-ho, fick jag lära mig). Ganska kasst forum att produktplacera i, dock. Ett 100-tal konstnärer, studenter och annat löst folk.

Leave a Reply