Konst, foto och upphovsrätt

March 31st, 2006

Bråket om Christer Pettersson-porträttet verkar inte vara över ännu. Jag kan iof hålla med Lemberg om att det vore intressant att få reglerna prövade en gång för alla. Men annars har vi nog olika syn på det mesta.
Nu till en relaterad grej som jag fick tips om. BUS-reglerna säger tydligen att publicering av en bild av ett ett offentligt konstverk ska pynta till både fotografen och konstnären vars verk är föremål för bilden. Förvirrat? Tavlan-i-tavlan? I det stora landet i väst förekommer ibland lite frejdigare aktioner. Missnöjet över att man inte fick plåta Anish Kapoors Cloud Gate i Millennium Park i Chicago resulterade i mass-fotografering.  Det är en allmän plats, statyn visserligen en gåva, men någon stjärna ordnade faktiskt med bevakning för att slippa otillbörlig fotografering! Kolla BoingBoing! Undrar vilka offentliga skulpturer som blir odödliga? De som finns med i mångas familjealbum och på nyhetsbilder, eller de som lever ett liv tillsammans med en pressagent?

Leave a Reply