aaargh – Access!

March 31st, 2006

”Miljonregn över museerna”, en rubrik på dn.se. Nu var det ingen nyhet och inget att glädjas över (om man är intresserad av kvalitet och ”hållbar utveckling”, som vi är här i Kuriosakabinettet). Bara ett sätt för Paggan att slå sig för bröstet och hävda att han faktiskt Gjort Någonting för museerna under sin tid som Kultur och utbildningsminister. Det är ju bara valfläsk-pengar som lotsats in i museisfären. Viss, Acccess leder säker till att flera vettiga projekt blir av, och att ett antal vettiga personer omsider blir anställda. Men varför inte en varaktig finansiering? Vill någon veta vad jag tycker så finns det att läsa i DIK-forum 12:2005.

Jag kan förstå att museicheferna är glada över Access. Access är ju typ den enda projektmedelskällan för närvarande för museerna (om man inte räknar Stiftelsen Framtidens Kultur, Sveriges mest överansökta stiftelse) så det är klart att en museichef inte skulle vilja vara utan en arbetslös akademiker. Nu ska det till ännu fler Access-tjänster. Varför? För att intresset var så stort och för att de sk. plusjobben inte föll så väl ut. Facken rasade (varför rasade inte mitt fack?) och de fall som arbetsförmedlingarna skickade till plusjobbstjänsterna var så hopplösa att de inte ens dök upp på arbetsplatserna. Så nu ska det bli ännu mer arbetslösa akademiker på museerna. Jag skulle vilja se ett museum som nyanställer en helt eller halvt nyutbildad person på en ordinarie tjänst under den tid som de här galenskaperna pågår. Hur ser det ut med anställningarna överhuvudtaget dessa årgångar? Hur stor chans har en halvgammal, ständigt projektanställd figur som jag själv att slåss om en tjänst mot en massa flitiga fd. Access-människor som söker jobb på det museum där de suttit och scannat bilder? Maknaden är mättad för ganska lång tid framåt. Allt detta är personlig bitterhet, förstås.

Samtidigt som många museer slår larm om nedläggning och anslagen inte höjs till rimliga nivåer. Jamen, ni fick ju Access-bidrag… Vi snackade lite om Pagrotsky häromkvällen. Min vän som inte jobbar i kultursvängen tyckte att han var ganska harmlös och att han verkligen gör rätt som har kul under sin tid som minister. Jo, det är klart, man kan ju inte beskylla honom för att göra ett seriöst intryck. Samtidigt sitter han på alldeles för viktiga poster – kultur och utbildning – för att vi ska vilja se på när de utarmas. Regeringsskifte? Ur askan i elden if you ask me.

One Response to “aaargh – Access!”

  1. Karolina Says:

    Åhh vad jag känner igen din frustration!!! Sökte ett sånt accessjobb på ett museum som jag för övrigt gjort min åtta veckors praktik på, jobbat extra i receptionen på m.m m.m men fick inte jobbet, har sökt ett antal jobb på detta museum men aldrig ens kommit på intervju!!!

    Jag håller på å bli riktigt bitter snart!!
    snyggt namn föressten:)

Leave a Reply