Skratta eller gråta?

March 16th, 2006

Vad detta har med Kuriosakabinettet att göra går väl att diskutera, men här i Kabinettet är vi för frihet. Allt ska göras tillgängligt för alla så mycket som möjligt hela tiden, och konst som ifrågasätter rigida regler om ägande och upphovsrätt gillar vi. Det bara är så. Kuriosakabinettet är ingen jävla Piratbyrå, för de här frågorna är alldeles för viktiga för att handla om hur mycket Hollywoodfilm man får tanka hem till sin slasktratt, förlåt, dator. Det handlar nämligen om KULTUR, och den ska vara tillgänglig, öppen och tåla att vrida och vändas på. Arbetsvillkor för utövare är en annan femma. Man ska få betalt för det arbete man utför alt. vara eller tjänst man säljer. Och kulturarbetares villkor kunde gärna få vara bättre, det vet vi alla. Men alltså, i fallet Christer Petterson-målningen på Moderna, är den här fotografen helt slut i huvvet? Läs på dn.se och förundras över skilda världar som aldrig kommer att kunna mötas. Tur att Moderna håller en linje, inte självklart med tanke på hur kreativt deras anställda fotografer arbetar gentemot presumtiva kunder. Förstår mig inte alls på vissa fotografer. De har inget emot att göda stora bildbyråer, men om någon använder deras bild på ett innovativt sätt, vilket snarast gynnar dem själva bllir de stingsliga. Någon fotograf här, hallå!?

Leave a Reply