Väl rutet!

March 4th, 2006

Pappers-DIKforum (snart på nätet) damp ned igår. Där finns alltid något att irritera sig på. Obegripliga platsannonser, den obligatoriska feature-artikeln om ett bibliotek eller arkiv, idol-intervjun med en framgångsrik informatör och bibliotekarie-kolumnister som just upptäckt google. Men nu, på debatt-sidan ÄNTLIGEN en schysst käftsmäll från Eva Bäckstedt till museernas totala oproffsighet när det gäller presskontakter (och kontakter med omvärlden överhuvud taget). Jag känner helt klart igen mig i att natten innan en pressvisning oftast är välanvänd, och att det där “finputsandet” som man tror sig ha kvar oftast innefattar väsentliga delar av utställningens helhet. Som Bäckstedt skriver: “det är bara texterna som saknas”. Det finns dock ett romantiskt skimmer på vissa håll över “sista veckan”, “sista natten” före pressvisning. Ett skimmer som borde tvättas bort lika kvickt som den attityd som många museer visar studenter och forskare (jag vet för jag har varit där) som hör av sig och vill göra undersökningar och intervjuer med hyfsat lång framförhållning. “Tyvärr, vi har inte tid”. Hur kan man ha tid att ha så dålig planering att man bjuder in till pressvisning utan utställningstexter med hyperstressade elektriker som försöker lösa någon dålig beställares omöjliga önskemål. (Jag förstår varför elektriker strejkar så ofta). Det är inte en fråga om tid, mina vänner. Det är en fråga om kompetens.

Leave a Reply