Museibloggar

February 24th, 2006

Min självupptagenhet fick mig att hitta forumet museumpro. Den är precis som det alltid blir (DIKtafonen är bara förnamnet på hur boring det kan bli) när kulturarbetare och museimän ska göra sina röster hörda på Nätet. Nämligen total tristess. Nu menar jag inte att museumpro är ett dåligt initiativ. Tvärtom! Men det är ju aldrig nån som vill säga någonting! 18 poster på fyra månader och X antal användare senare undrar man vad det är för fel på kommunikationsförmågan hos denna yrkesgrupp. Vi jobbar ju för fasiken med kommunikation! Kolla bara på journalistkåren, de bloggar sig blå! Bibliotekarierna verkar inte vara så dåliga de heller. Jag läser ibland trettinånting och Conan the librarian, den senare mest för det fina namnets skull. Det här med att museimän (det hörs väl på namnet) skulle vara introverta är förstås statistiskt ogrundat, som det mesta som skrivs här i Kabinettet, men det är ju liksom det som är grejen. Varför ska alla som säger sig arbeta med Kulturarv vara så skitnödigt korrekta hela tiden, till och med på fritiden?

6 Responses to “Museibloggar”

 1. Thomas Says:

  Du har naturligtvis rätt i det mesta i museumsvärlden är tråkigt. Men det finns roliga museeer. Har du sett The Museum of Jurassic Technology i LA?
  Thomas

 2. Karolina Says:

  Nej, där har jag tyvärr inte varit. Hemsidan ser lovande ut. En museums-tripp till det stora landet i väster ligger högt upp på önskelistan. Mitt gnälliga perspektiv i Kuriosakabinettet rör främst Sverige, och här är det banne mig inte så roligt alla gånger!

 3. Malin Says:

  Om skitnödigheten i kultursektorn: oooooh, vad jag håller med!

  Samtidigt känner jag att det finns så många människor inom biblioteks- och museisvängen som absolut inte motsvarar detta och vi kämpar oss blå mot en bild som finns både bland oss själva och i omvärlden. Men vad gör man när, som du så riktigt påpekar, mycket av det som produceras (typ DIKtafonen, bara det putslustiga namnet säger en del) är så trist att man bara faller åt sidan med ett rosslande…. Vi får sluta oss samman och göra revolution mot skitnödigheten!

  Kul att du läser min blogg ibland, förresten! Tack vare länken hittade jag Kuriosakabinettet. Det här är bra! Du har ytterligare en läsare!

 4. Karolina Says:

  Kul, kul! Jag håller med, det finns jäkligt många fler vettiga personer än man anar på utbildningar och arbetslatser inom den breda kultursektorn, där museivängen bara är en bråkdel och den del jag har insyn i är en ännu mindre del. Men det är sannerligen inte en grupp som kommunicerar. Kanske för att vi är så bra på att “kämpa oss blå” så att vi är dödströtta när vi kommer hem.

 5. Thomas Says:

  Hej Karolina, jag glömde att ge url-en till reportaget från vårt studiebesök på Museum of Jurassic Technology i höstas, se http://www.corporeality.net/museion/index.php?p=259
  Thomas

 6. Kuriosakabinettet » Blog Archive » Museibloggar -igen Says:

  […] Som jag skrivit tidigare verkar inte “museimännen” (hemskt namn, men de får skylla sig själva) vara så blogg-aktiva. Min kritik handlade delvis om hur lamt det blir när bloggar institutionaliseras, som DIKtafånen. Men utanför detta verkar inte mycket hända, om man bortser från bibliotekarierna som är hängivna bloggare. Så till den grad att det har skrivits en sång om fenomenet, tack trettinånting! Nu har jag ju inte gjort någon statistiskt verifierbar undersökning, för det gör jag aldrig, men det har ett amerikanskt företag som heter Ideum gjort, hittad via hangingtogether.org. De har skrivit en rapport, som jag inte har orkat läsa. Den verkar dock ha dammsugit marknaden på museirelaterade bloggar, både institutions-bloggar och privata och kommit fram till att museibloggen är “en på miljonen”! Tänk på det nästa gång du utforskar Kuriosakabinettet! Posted by Karolina Filed in Museer, Kuriosa […]

Leave a Reply