Lite om prisbilden

February 8th, 2011

Just när jag höll på att fundera på det här med inträden till museer (f.a. huvudsakligen offentligt finansierade central- och ansvarsmuseer) så damp det ner en bloggpost som jämför inträden vid konstmuseer i några större huvudstäder och kommer fram till att Kanada ligger i topp (eller botten, hur man nu väljer att se det). Länk till bloggen Hyperallergic här, som i sin tur refererar till en artikel om kanadensiska inträdespriser. Detta gäller alltså främst konstmuseer, ska tilläggas. I den finfina, pedagogiska tabellen kan man läsa att museer som Tate Modern i London, Metropolitan i New York och Getty i Los Angeles har fritt inträde, medan Royal Ontario Museum kostar $24. Något kvalitetsindex är prisstegen alltså inte.

För egen del förväntar jag mig att ett museibesök kostar 40-80 svenska kronor. Det hade förstås varit härligare om det var gratis, men för en påkostad utställning med utländska inlån betalar jag utan att blinka 60-80 kr. Som fattig doktorand försöker jag förstås ta chansen att gå in gratis om tillfälle bjuds, men det gör det inte så ofta. Där någonstans brukar de svenska priserna ligga, liksom de tyska. Någon slags mental gräns går för mig vid 100kr/€10/$10.

Moderna museet kostar idag 100kr (80kr reducerat). Nationalmuseum har lite olika priser för olika utställningar, men priserna ligger nu på 100-120kr (80-100kr reducerat). Magasin 3 som är privatfinansierat och inte alls har samma uppdragsbörda kostar 40 kr (30kr reducerat). Tekniska museets vuxenpris 160 kr och barn 7 – 18 år 95 kr ter sig fortfarande som hutlöst, men inte långt efter konstmuseerna.

Det känns som att de svenska museiinträdena håller på att krya uppåt. Och vad som händer med ett samhälle där alltför många har ekonomiska hinder att delta i samtalet om historien, nuet och framtiden ska jag försöka utveckla senare.

3 Responses to “Lite om prisbilden”

 1. karin Linder Says:

  Jag har för mig att EU enats om att medlemsstaterna ska gå in gratis på museer en dag i veckan, vet du om det är så?

 2. Karolina Says:

  Nej, men det tål att kollas upp! Tack för tipset!

 3. Karolina Says:

  Det enda jag kunde hitta genom att googla var att ingen EU-stat får favorisera sina egna medborgare, typ endast italienska pensionärer gratis. I så fall måste alla Eu-pensionärer också gå in gratis. Enligt en dom här: http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode=dbl&lang=en&ihmlang=en&lng1=en,sv&lng2=da,de,el,en,es,fi,fr,it,nl,pt,sv,&val=277900:cs&page=

  Men, kollen fortsätter.

Leave a Reply