Traitors to history

February 18th, 2006

Ibland kommer intressanta uttalanden där man minst anar att de ska dyka upp. Cory Doctorow skriver i senaste numret av MakeZine (ett nördigt och roligt magasin för DIY och meckande med allt från datorer till kaffebryggare) om museernas underliga (och ofta helt individuella) tolkningar av upphovsrättslagstiftning. Artikeln finns inte tillgänglig på nätet, men ett mycket väntat och upprört svar från den andra sidan. Jag citerar Doctorow:

“There’s no nice way to say this: a museum curator who takes this attitude to the exhibits in her charge is a traitor to history, to heritage, and to science. The point of a museum is to spread culture, not restrict it in order to run a penny-ante-picture-postcard racket.”

Jag blev alldeles upprymd av Doctorows hårda dom över museernas protektionistiska inställning till exempelvis fotografering av föremålen. Allt för att tjäna några slantar på vykort. Om det vore så enkelt som bara vykortförsäljning skulle vi inte ha det här problemet. Nej, faktum är att museer inte vill att deras skatter ska komma allmänheten, forskare, studenter, skolelever, lärare till del. Det är ju för fan för allmänhetens skull vi har skattefinansierade museer. Sen finns det privatsamlare och auktionshus, och det är någonting annat. Men man älskar att gömma sig bakom en grumligt tolkad upphovsrättslagstiftning för att hindra studenter och genuint intresserad personer att närmare undersöka museiföremålen. När man borde värna om allt frivilligt intresse som ges. Ett exempel är hur vissa centralmuseer i det här landet hanterar fotograferade konstverkt ur samlingarna. Det är en sak om konstnären i fråga har rätt till ersättning för publicering om bilden är minder än 70 år gammal, eller vad man nu har för avtal. Men att en museianställd fotograf ska ha kulor för publicering av bilden i fråga är ju absurt. Det är som att alla som någonsin har varit anställda på ett företag som har framställt en produkt skulle få royalties för det en massa år framöver. När man utför ett arbete ska man få betalt för det, antingen per enhet eller över tid. Men ska man få ännu mer betalt när ens produkt används? Får bönder en extra slant av Arla när jag dricker upp mjölken jag just köpt i affären? Kom inte och säg att jag bagatelliserar ämnet, för det här är viktiga grejer, det handlar om museernas överlevnad!

Leave a Reply