Geniernas tid

November 13th, 2008

I dagens SvD (ej på nätet) intervjuas Dan Wolgers. Det är inte honom jag vill klämma dit, utan det förhoppningsvis medvetet provocerande uttalandet från det offentliga konst-Stockholms mäktigaste man, Mårten Castenfors. ”-Jag har alltid sagt att Dan Wolgers är ett geni.”, avslutar intervjun/reportaget och står helt okommenterat. Kanske ett medvetet val det med, som ett sätta-kaffet-i-halsen-trick. Jag tänker inte kritisera personen, eller ens positionen Castenfors. Vad jag känner är en känsla av backlash. Som om det plötsligt blivit ok att strunta i strukturer, diskurser och faktiskt också kön. Nu är vi trötta på det där tjafset om den döde upphovsmannen. Eller att problematisera det där med genus och maktstrukturer. Ha! Finns det konstnärer som inte klarar sig ekonomiskt och inte får offentliga utsmyckninguppdrag? Oj, synd för dem, de kanske inte är tillräckligt begåvade. En del är födda genier, andra inte.

One Response to “Geniernas tid”

  1. Sara Says:

    Är nästan inte alla offentliga utsmyckningsuppdrag gjorda av arbetslösa konstnärer nu för tiden?

    Ja syftar på konstverk sitter som missprydande bölder på diverse tågstationer etc.
    Lite mer känsla för helhet tack.

Leave a Reply