Mossigt i enkät

September 11th, 2008

Som jag skrev tidigare så fyllde jag i en besökarenkät på Tekniska museet i förra veckan. Jag är i det närmaste enkät-missbrukare, så det var ingen stor sak, men en formulering lämnar mig ingen ro. Man skulle kryssa i om Tekniska kändes “mossigt”. Ja, nej eller vet inte. Jag tog vet inte, för den som är intresserad. För det första: man kan inte använda så tolkningsbara och öppna begrepp i en ja-nej-fråga. Mossigt för den ene är trendigt för den andre osv. För det andra blir jag uppriktigt orolig för de följder en sådan fråga kan få för det stackars museet. Jag gissar att en förändringsbenägen museiledning gärna vill höra, få det bekräftat, att deras museum är “mossigt”. Tack, det var det vi visste, nu gör vi upplevelseindustri (märk väl min ironiska blinkning till det 1990-talsmossiga i detta begrepp) av hela rasket. Svaret är på något sätt redan givet. Alla de gamla utställningarna är mossiga (Gruvan, Maskinhallen) och de nya, pigga utställningarna (läs LiktUnikt med sin fräcka flört med samplingskulturen…zzznark) försöker så krampaktigt att vara just unga och fräcka.

Mossigt är det nya hippa!

5 Responses to “Mossigt i enkät”

 1. Thomas Says:

  Mossigt är det nya hippa!
  YES!
  Thomas

 2. Thomas Says:

  PS — såg du att jag har rekommenderat dig:

  The rules of this particular game limits the number of recommendations to five. Otherwise I would have added, for example, A Repository for Bottled Monsters by Mike Rhode and his friends/colleagues at the National Museum of Health and Medicine in Washington, DC; Street Anatomy by Vanessa Ruiz; and Indulge in the Fascinating World of Radiology and Nuclear Medicine by Hungarian medical students Imre Kissík and András Székely — all three are very useful for our combined research and curatorial project here at Medical Museion. And personally I’d like to push for a handfull of Swedish blogs, including Det Perfekta Tomrummet by Gustav Holmberg, mymarkup – old school and shit by Erik Stattin (about everything!), and Kuriosakabinettet by Karolina.

  http://www.corporeality.net/museion/2008/08/30/blog-recommendations-in-the-pipeline-medgadget-relevant-history-bioephemera-and-bbgm-arte-y-pico-chain-blog/

 3. Karolina Says:

  Schysst!

 4. Elsa Says:

  HAHA! Bra!

 5. Kuriosakabinettet » Blog Archive » Museer för alla? Says:

  […] nya, blanka värld när de planerade omgörning för ett par år sedan, när jag fick fylla i en enkät där de undrade om de var för ”mossiga”. För nu är det upplevelseindustri för hela slanten […]

Leave a Reply