Designpolisen

January 20th, 2008

I brist på museibesök kan jag tipsa om sajten Design Police. Egentligen tycker jag att det är oviktigt, mediegymasie-larvigt och tramsigt att anmärka till höger och vänster på taskig grafisk design. Det känns såå 2003, eller när det nu var Designår, vilket vi nu lyckligtvis har förträngt. Men idén med små stickers man kan klippa ut och sätta upp på stan är lite kul. Jag har nämligen tänkt tanken flera gånger då jag besökt museer. Det som triggade mig till någon form av civil olydnad var Malmö museers tragiska rum med uppstoppade djur för några år sedan. (OBS! ingenting hände!)

Det beror förstås på vem man anklagar för dålig design och vilka resurser denne har. Självklart ser vi genom fingrarna på kvarterspizzerians felstavningar och hobbyföreningarnas fula flyers. Men felstavade mäklarannonser kan få det att vända sig i magen, liksom slapphänthet på statliga museer vars uppgift det är att design-a (ja, just det, designa, i vid bemärkelse) utställningar. Vi kanske borde hitta på designpolisstickers anpassade till museer. Några passar förstås redan, typ ”Anlita en professionell fotograf/skribent/illustratör/formgivare för i h-e”. Men eftersom problematiken ofta ligger djupare än så har jag några kompletterande förslag:

”En utställning är inte en bok”, ”Underskatta inte besökaren”, ”Målgruppsanalys hade inte skadat”, ”Föråldrad syn på utställningen som medium”, ”Undermåligt researcharbete”, ”Dålig projektledning”, ”Tafflig ljussättning”, ”Vilseledande upplägg”, ”Borde gjorts om för länge sedan”, ”Färdig för Antikrundan”, ”Inte färdigtänkt” etc etc.

Den stora icke-frågan

January 6th, 2008

När till och med DN:s reaktionära huvudledare sågar regeringens kulturpolitik – eller snarare det faktum att en sådan inte existerar – då har det sannerligen gått långt. Det vore väldigt intressant att se vad som hände med det parti som tog ansvar för kulturfrågorna i det här landet. För närvarande skulle ett sådant parti kunna lägga beslag på hela frågan. Men ingen verkar känna sig manad, och tur är väl det. Det vore inte särskilt demokratiskt.

För resten fattar jag inte det här med att ta bort det fria inträdet, på flera sätt. Det talas om att man måste satsa på vård av samligar istället. Och det behövs förstås alltid. Men åt vilken eftervärld sparar man då den materiella historien? Kommande generationer? Otillgängligt idag, men tänk så fint det blir för våra barnbarn!

Det här utmärkta inlägget letade jag efter förut, på tal om Landskrona, Dunkers kulturhus m.fl.

Kommentar överflödig

January 4th, 2008

Den lilla kulturcred alliansen ev. hade lustmördas i tre akter: (men håll med om att det är farsartat!)

Julhälsning del 1

Julhälsning del 2

Julhälsning del 3